Міжнародний день боротьби з гепатитами

19 травня відзначається Міжнародний день боротьби з гепатитами, оголошений Міжнародним Альянсом з боротьби з гепатитами (World Hepatitis Alliance).
За даними ВООЗ, вірусами гепатиту заражені мільярди людей у світі, мільйони з них мають хронічну інфекцію. За оцінками, 600 тис людей щорічно помирають тільки від гострої або хронічної форми гепатиту В. Близько 25% дорослих людей, які хронічно інфіковані в дитинстві, вмирають пізніше від раку або цирозу (рубцювання) печінки, який розвивається в результаті хронічної інфекції. В даний час у країнах Західної Європи та Північної Америки у більшості випадків інфекція передається серед молодих людей при сексуальних контактах і при використанні ін’єкційних наркотиків. Крім того, ризик інфікування цим страшним вірусом є одним з основних професійних інфекційних ризиків для працівників сфери охорони здоров’я.
В нашій країні визнання серйозності цієї проблеми (в т.ч. і на державному рівні) є однією з важливих проблем, бо статистика інфікування та смертності досить велика і приймає загрозливі маштаби.

19.05.2010