31 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТЮТЮНОПАЛІННЯМ

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням, встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я, відзначається 31 травня кожного року. Це не просто шкідлива звичка, а причина виникнення важких хвороб, що спричиняють високу смертність: тютюновий дим – один із факторів виникнення злоякісних пухлин легенів, бронхів, губ, стравоходу, порожнини рота, горло та гортані.
На сьогодні, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.
Нашими волонтерами 30-31 травня було проведення вибіркове опитування близько 100 респондентів у м.Одесі, м.Южне та м.Чорноморську, щодо тютюнопаління.
75% опитуваних відзначили значне зростання цін на цигарки та картриджі для електронних цигарок, але для більшості з них це не причина, щоб відмовитися від тютюнопаління. 40% респондентів зазначили, що відмовилися чи відмовляються від класичного тютюнопаління цигарок й почали використовувати електронні пристрої для вживання тютюну - електроні цигарки різних фірм. 20% респондентів відзначили, що почали палити більше - одна з головних причин, що була названа - це підвищення напруженість із-за війни в Україні (стрес-фактор).
Також, було відзначено ряд випадків, щодо використання електронних пристроїв для вживання тютюну неповнолітніми.
Наша організація повністю підтримує заборону з 11 липня 2022 року палити електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну в громадських місцях. Але заборона не є панацеєю - поки ще є час, відмовтесь від паління, а найкраще – взагалі не починайте палити, особливо в молодому віці. Відмова від паління – одна з важливих умов здоров’я та довголіття. Здоров’я – велике благо, вміння зберегти його значною мірою залежить від самої людини.

1.06.2022